Komennusjärjestelyt käynnissä

Nihao! Joulunpyhät ovat sujuneet perheidemme parissa yhdessäolon merkeissä ja samalla Shanghaita varten asioita selvitellessä. Tähän mennessä olemme tehneet listaa Shanghain asunnolta vaadittavista spekseistä, joita on koossa jo pitkä lista. Listan pohjalta asunnonvälittäjät kaiketi etsivät meille maaliskuun previsittiä varten vaihtoehtoja eri alueilta urakalla läpikoluttaviksi. Selvinnyt on ainakin, että alueet Shanghaissa ovat valtavia ja rajat osittain epäselviä, joten tärkeimpiä vaatimuksia asunnolle olisi esikoisemme koulun The British International School Shanghai (BISS), Jussin työpaikan ja länsimaisen sairaalan läheisyys sekä liuta asioita kodin varustukseen. Mitään ei voi olettaa kuuluvan vuokraan ja kaikki on neuvoteltava erikseen. Home on minua pelottava asia ja miten ihmeessä saamme varmistettua, ettemme päädy homeloukkoon ja asunnonvaihtorumbaan tällä kokoonpanolla. Olemme myös päättäneet viedä mukanamme kotimme tärkeimmät kalusteet ja irtaimiston, jotta kotiutuminen uuteen maahan ja kaupunkiin sujuisi perheellämme paremmin. 



Kuvassa vinttarikolmikkomme jouluna 2010


Koiriemme kanssa tilanne on päivittynyt siinä määrin, että rakkaista puikkonokistamme vanhin Jalo-whippet 13,5 v. voi olla vain realistista ja epäitsekästä jättää mummien ja vaarin parhaaseen hoitoon Suomeen. Itse asiassa olemme aivan älyttömän otettuja siitä, että perheemme olisivat valmiita hoitamaan Jaloa täällä tutuissa kodeissa ja ympäristöissä. Jalon terveys ei ehkä tulisi lääkärinkään mukaan kestämään lentoja ja paikanvaihdosta uuteen kaupunkiin ja ilmastoon. Jalon sydänvika ja vuodessa tapahtunut kuulonmenetys sekä vanhuuden oireet ovat valitettava tosiasia, joka nyt pitää myöntää. Jalon haluaisimme mukaamme todella ottaa. Jalo on koiristamme sielukas ja sydämellinen, vuosi sitten käsittämättömältä katoamisreissulta luoksemme takaisin löytänyt selviytyjä, joka on ollut meille se ensimmäinen koiralapsemme <3 Jalo on erityisen tärkeä myös 3,5 v. tyttärellemme, johon Jalo on oppinut luottamaan ja käpertyy usein hänen viereensä sohvalle Pikku Kakkosta katsoaan. On ilmeisesti myös niin, että maahan saa viedä vain niin monta koiraa kuin perheessä on aikuisia. Siksi vain koiriemme ”nuoriso” 12 v. Into-whippet ja 9 v. saluki Odin muuttavat mukanamme. Selvitämme mitä kautta lentämällä mahdollisesti voisimme välttää viikon karanteenin lentojen jälkeen.

On ollut niin ilahduttavaa huomata miten Shanghain suomalaisten FB-ryhmän ja tuttujemme kautta olemme saaneet avuliaita vastauksia kysymyksiimme,  yhteydenottoja ja linkityksiä muihin Shanghain suomalaisiin. Missä olisimme oikeasti ilman kaikkia saamiamme vinkkejä :D Verkostoituminenkin on siis hyvällä alulla ja se tulee olemaan minulle henkilökohtaisesti aivan elintärkeää kotiutumisen ja viihtymisen kannalta. Ollaan saatu vinkkejä niin Suomi-koulusta, expattialueista, hyvästä sairaalasta ja puhtaiden ruoka-aineiden tilaamisesta suoraan kotiin.




Kuva legendaariselta Shanghain reissultamme helmikuulta 2016. Onnistuimme ensimmäisen ja toivottavasti myös viimeisen kerran myöhästymään lennolta Shanghaista seuraavaan kohteeseemme Kuala Lumpuriin. En vieläkään käsitä miten kaksi aikuista ihmistä ei tarkista lentoaikaansa ja hengailee päivän rauhassa olettaen (päivä)lennon olevan illalla..


Previsitille lähdemme Jussin ja ”Patun” kanssa maaliskuun alussa. Maaliskuussa Patullakin on sitten jo oikea nimi ja oma passi. Esikoisemme 8 kk iässä otettu passikuva on niin hellyyttävä, että Patun tuleva 2 kk iässä otettava kuva tulee varmasti myös olemaan vähintäänkin suloinen :)


Esikoisemme on ilmoitettu BISS:iin ja hän aloittaa koulun Nursery-ryhmässä porrastetusti jonkun verran muuttomme jälkeen huhtikuussa ensin puolella päivällä ja siirtyy kokonaisiin päiviin, kun olemme ensin vähän totutelleet kaikkeen uuteen. Voi kunpa hänen Tampereen enkkutarhansa ei olisi käynyt kuten kävi ja hän olisi saanut käydä koko tämän 2,5 v. kyseisessä tarhassa niin sopeutuminen olisi varmasti kielen kannalta helpompaa. Luotamme kuitenkin, että reipas ja sosiaalinen tyttömme sopeutuu varmasti ajan kanssa kaikkeen uuteen :)


Kelasta tukia selvitellessä vahvistui tuttummekin meille kertoma juttu äitiyskorvauksista. Ulkomaille saa äitiys- ja vanhempainpäivärahan, muttei kotihoidontukea. Meidän pitää myös erikseen hakea Suomen sosiaaliturvan ja kotikuntaoikeuden säilymistä komennuksen ajalle, jotta Suomen lomilla säilyttäisimme sosiaaliturvan ja esim. terveydenhuoltopalvelut olisivat normaalisti käytettävissämme. 


Lasten ja omien rokotusten selvitysten jälkeen vaikuttaisi siltä, että Suomen perusrokotteiden lisäksi suositeltavia ovat hepatiitit (alle vuoden ikäiselle ei A-hepatiitin vasta-aineita vielä muodostu eli se Patulle kannattaa ottaa vasta vuoden päästä Suomen joululomalla) ja influenssarokotus. Tuberkuloosia ei neuvolan mukaan tarvittaisi, mutta Patu sai tuon rokotteen jo synnytyssairaalassa joulukuun alussa tätä komennusta varten ja esikoisellemmekin sen haluamme ottaa, sillä olen lukenut yhdenkin perheen joutuneen sen kuitenkin hankkimaan Kiinasta, eikä homma ollut yhtä sujuvaa kuin Suomessa. Esikoisemme pitää käydä Taysissa ensin vasta-ainetesteissä, ettei ole sairastanut tuberkuloosia ja vasta sen jälkeen ottamassa Taysissa itse rokotteen, jonka antotekniikan vuoksi sitä ei anneta enää normaalisti neuvolassa. Patun rokotusohjelmaa voidaan onneksi aikaistaa niin, että hän saa huhtikuun alussa vielä viimeiset tehosteet, jotka normaalisti annetaan vasta 5 kk iässä. Vanhemmallekin tyttärellemme järjestyy aikaistetusti 4 v. rokotukset ennen lähtöämme. Sekin pitää vielä selvittää, miten tyttöjen ja siis erityisesti Patun osalta neuvolajärjestelyt hoituvat Kiinassa.


Lasten Suomen hoitokuluvakuutusten suhteen pitää vielä miettiä mitä teemme. Jos pidämme If:in vakuutukset heille, ne eivät tietenkään korvaa Shanghaissa mitään. Jos irtisanomme vakuutukset, emme ainakaan If:istä saa vastaavia kahteen vuoteen paluumme jälkeen, sillä ehtona on kaksi vuotta asumista Suomessa ja Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluminen viimeiset kaksi vuotta.


Asunnon ja auton suhteen olemme päätyneet laittamaan ne myyntiin. Kotia, aluetta ja yliverto naapureitamme tulee kyllä ikävä. Vastaavia naapureita emme varmaan enää tule saamaan, niin hyvistä kyllä luovutaan nyt. Ehkä uusia ihania alueita, koteja ja taloja tietynvärisillä seinillä kuitenkin löytyy palatessamme.


Kuvassa kotimme joulutunnelmaa tältä vuodelta


Fiilikset tämän kaiken suhteen vaihtelevat edelleen äärestä laitaan, mutta eiköhän tässä jos jossakin asiassa sallita kaikki tunteet :) 


Tyttärellemme lupasimme jo toukokuun lopussa 4 v. synttärit Shanghain Disneylandissa ja jossakin kohtaa Hello Kitty -lennon Shanghaista Taiwaniin ;D Myös kesä ja uiminen ovat olleet kovaa valuuttaa hänelle muutosta puhuttaessa.


Näihin tunnelmiin Suomen joulusta ja paljon hyviä asioita kaikille vuoteen 2018!

-Tiina

Kommentit