Komennusvalmennus osa 2: Kiina

Sinkkonen Consultingin Jari Makkonen piti meille viikko sitten koko päivän kestäneen Skypen Hong Kongista käsin. Jari kävi läpi niin Kiinan historiaa, kulttuuria kuin elämää Kiinassa ja Shanghaissa. Hänkin aloitti sanomalla, että edessämme on hieno kokemus ja kaikkein hienoin se tulee olemaan meidän lapsillemme.

Heti aluksi asetimme tavoitteet komennuksellemme. Omalta osaltani tutustuminen Kiinan digitaaliseen markkinointiviestintään nousi yhdeksi pääaiheeksi ja Jari suositteli minua aloittamaan sen seuraamalla China Skinny -uutiskirjettä siitä mitä Kiinassa tapahtuu. 


Barbaarit lännestä

Halusimme tai emme Kiinassa meidät kuulemma tullaan ajattelemaan barbaareina lännestä. Tämä siksi, etteivät kiinalaiset ajattele meillä olevan yhtä pitkää ja merkittävää historiaa kuin heillä tai lähinnä eivät tunne sitä.

Kiinassa esimiestä ei saa julkisesti kyseenalaistaa eikä esimies saa tunnustaa virheitään, jottei tiimi pelästy ja menetä luottamustaan esimieheensä. Tuntuu itsestä aivan käsittämättömältä nykyisessä coachaavassa, tsemppaavassa ja sparraavassa johtamisympäristössä. Virheistä puhutaan yksityisesti ja tunteitta, jottei kukaan menetä kasvojaan. Kiinassa saa mitä tilaa ja sekin on mikromanageerattava ja valvottava viimeisen päälle. Pelkästään siksi, että muuten saa todennäköisesti jotain aivan muuta. Yksi syy on varmasti huono englanninkielenymmärrys ja sanotun merkitysten erilaisuus kulttuureissa. Esimiehen on tärkeää kohdella alaisiaan tasapuolisesti, koska tieto liikkuu.

Sääntöjen seuraamista ja kykyjä tärkeämpää kiinalaisille on sosiaaliset suhteet. Englanninkieli kannattaa Kiinassa kommunikoidessa pitää mahdollisimman simppelinä ilman slangia tai sanontoja. 

Päätöksenteko on viipyvää ja loppuvaiheessa muutoksia tulee vielä paljon. Liikekumppani lähettää neuvotteluihin ensin kolmannen tason kaverit, sitten kakkosketjun ja isot pojat vasta, kun kaikki mehut on viety. Sovittu kannattaa dokumentoida. Neuvottelutyyliä kutsutaan "Tuhannen viillon kuolemaksi" ja neuvotteluihin tuodaan jatkuvasti uusia elementtejä ja ö:stä palataan vielä a:han. Mix the water and catch the fish -mentaliteettia kannattaa Kiinassa oppia itsekin käyttämään.

Rekrytoinneissa referenssit ja motivaatio on todella tarkistettava, koska väärennöksiä on liikkeellä paljon kuten myös job hoppingia. Lähtevä esimies vie usein myös tiimin mukanaan.

Bisnespukeutuminen on miehillä puku ja paita (yleensä ilman krakaa), naisilla perus bisnespukukoodi, vaikka kuulemma kesällä naisilla ei tunnu olevan juuri mitään päällä ;).


Elämä Kiinassa

Kiina on varsin turvallinen maa, mutta erityisesti tytöistämme meidän tulee pitää kaksin käsin kiinni. Tämä johtuu pitkälti Kiinan menneestä yhden lapsen politiikasta ja siitä, että tytöt - etenkin vaaleat länsimaalaiset - ovat harvinaisempi näky kiinalaisten joukossa. Kiinassa joku voisi kuulemma hyvin vaikka ottaa tytöt mukaan omien lastensa kanssa kuvattaviksi ja palauttaa, kun ehtii, näkemättä siinä mitään väärää. Lasten kanssa kiinalaiset ovat muutenkin fyysisempiä ja etenkin kodinhoitajaa valitessa tämä seikka on huomioitava tarkoin. Englanninkelisillä ayeilla on muuten vientiä enemmän eli vaihtavat myös herkemmin perhettä ja haluavat palkankorotuksia. 

Meidän kulkumme tullaan tietämään tarkalleen siitä hetkestä, kun maahantulotarkastuksessa tullin ohitamme. Passi- ja viisumikopioita on hyvä pitää koko ajan mukana, sillä edes junalippuja ei saane ilman niitä.

Suorapuheisuutta kiinalaiset pitävät junttina ja vihjailevaan kiertelyyn onkin itselläni ainakin opeteltavaa. Näen jo itseni monessa asiassa kiinalaisten silmään norsuna posliinikaupassa..

Heti Shanghaihin mennessä kannattaisi käydä "neuvolakäynnillä" Shanghai United Family Hospitalissa, jotta hädän hetkellä tiedot ja erityisesti maksutiedot asiakkuuden taustalla on kunnossa ja tositilanteessa pääsee suoraan hoitoon. Sairaalan yhteystiedot on hyvä tapetoida vaikka jääkaapin oveen englanniksi ja kiinaksi, jotta kiireessä olisi suurempi mahdollisuus löytää perille.

VPN-yhteyksiä voi varmuudeksi Suomessa ottaa laitteilleen vaikka kaksi ja itse ajattelin Freedomea ja Astrillia.


Women hold up half of the sky

Naisilla on Kiinassa hyvä asema ja esimerkiksi perheiden raha-asioita hoitaa naiset eli miehet saavat vaimoiltaan viikkorahat, jos mielivät bisselle kavereiden kanssa ;).

Länkkäriyritykset kuulemma jopa suosivat rekryissä naisia. Ja kiinalaiset naiset tsekkaavat ahkerasti länkkärimiesten sormia sormuksista. Kiinassa seurustelu hoidetaankin nopeasti alta pois, jotta pääsee naimisiin ja poikalapsentekoon..

Toisaalta on olemassa KTV-kulttuuri (karaokepaikat), jotka eivät Shanghain alueella ole niin kovassa käytössä bisnesporukoiden kesken, mutta maaseudulla saattavat ollakin. Itselläni on Tokiosta tästäkin avartava kokemus, kun laulannan ja "kaatamisen" lisäksi viihdyttäjänaiset tulevat miesten syleihin istumaan ja tarjoilemaan (en edes halua tietää mitä palveluita heiltä tarvittaessa saa). Minullekin seurueen ainoana naisena tarjottiin mahdollisuutta "handsome Korean guy", mutta päätin jättää käyttämättä ;D. Sattumalta seuraavina iltoina minut tuupattiinkin dinnereiltä suoraan taksiin kertomatta mihin muu seurue menee ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Onneksi sain silloin huomaavaisen kollegan kanssani tutustumaan Tokion erikoiseen yöelämään ;).


Ruokakulttuuri

Ei ole olemassa yhtä kiinalaista keittiötä vaan keittiöitä. Eri maakunnissa syödään hyvin eri tavalla. Ruoka ei saa pöydästä loppua tai isäntä on epäonnistunut. Siksi sitä tilataankin enemmän kuin tarpeeksi ja loput pakataan dogibägiin mukaan, sillä hyvää ruokaa ei tule heittää pois. 

Kiinalaiset juovat ruuan kanssa kuumaa vettä, joka on keitettyä ja siksi turvallisempaa juoda. Itse kuulun siihen porukkaan, joka tilaa vetensä pullossa ja mieluummin kansainvälisen ison brändin sellaisessa. Vain kansainvälisten kauppojen pullovesiin voi kuulemma luottaa, sillä on nähty kiinalaisen täyttävän pulloja kadulla ihan sillä vesijohtovedellä! Nauroimme konsultin kanssa, että kuulun siihen porukkaan, joka varmaan käy suihkussakin pullovedessä :D.

Viini on Kiinassa todella kallista ja pullo voi maksaa koko dinneriäkin enemmän, joten sitä ei ole kohteliasta tilata vaikka illan isäntä sitä tarjoaisi. Plaseeraus niin kokouksissa kuin ruokailuhetkissäkin on kiinalaisille tärkeää ja se osoittaa arvojärjestystä.

Lihoissa, kanoissa ja kaloissa on aina luut mukana ja esim. kalanpää on suurta herkkua. Se saatetaankin kunniana tarjota vieraalle ja se onkin hyvä ottaa lautaselleen tarjottaessa vaikkei sitä söisikään. Isäntä noteeraa tämän kyllä eikä toistamiseen tarjoa kyseistä eksoottista herkkua siitä pitämättömälle.

Lohi on kaiketi aina tuontitavaraa ja siksi turvallista. Jokirapuja ei Jari syötävän suositellut, sillä ne ainakin ovat kotoisin lähilampareista.

Riisikuppiin ei saa tökätä tikkuja pystyyn ja Japanissa olen oppinut, etteivät ne myöskään saa osoittaa ketään kohti. Riisi muuten tilataan vasta ruokailun lopuksi.

Ayia ei ehkä kannata ruokaostoksille laittaa, ellei luotto häneen ole sataprosenttista, että ostaa raaka-aineet hyvistä paikoista. 


Knoppitietoja

Shanghai on Kiinan suurin yksittäinen kaupunki noin 30 miljoonalla asukkaallaan. Kiinassa on 87 kaupunkia, joissa on yli viisi miljoonaa ihmistä. On siinä pienestä Harjavallasta kotoisin olevalle itselleni uusi ja erilainen ympäristö :D

Kiinassa ihmisten nimet kirjoitetaan sukunimi ensin, sillä perhe on tärkeä. Tämä on hyvä huomioida esim. sähköpostitervehdyksissä. 

Kiinalle benchmarkeja ovat USA ja Singapore, lifestylen osalta myös Korea.

Politiikasta ei kannata kodin ulkopuolella Kiinassa jutella ja uskonnollisesti ateismi on vallalla.

Shanghaissa puhutaan u-murretta ja oikeiden ihmisten tunteminen on bisneksenteon a ja o. Näistä syistä pekingiläinen ja siellä yliopistonsa käynyt ei menesty (ainakaan helpolla) Shanghaissa.

Valkoinen symboloi surua ja kuolemaa ja punainen onnea, keltainen ja kulta on arvostettuja keisarin värejä.

Lahjoja ei Kiinassa tule avata antajan nähden eikä esimerkiksi teräviä esineitä saa antaa lahjaksi.

Neljä on kuoleman ja epäonnen numero minkä takia 4. kerros puuttuukin rakennuksista.

Kiinankielen toonit ovat todella haastavia ja samoin kirjoitetulla sanalla voi olla viisi täysin eri merkitystä riippuen lausumisesta.


Tuli siis taas opittua tämä kaikki ja paljon muuta mm. kirjallisuudesta, jota kannattaisi lukea :). Sorry tykitys bloggauksessa, mutta nyt on oltava tehokas KAIKESSA. Seuraavassa postauksessa taas järjestelyistämme ja tehtävälistasta, joka lyhenemisen sijaan tuntuu vain pitenevän vaikka koko ajan painetaan hulluna :D Aikaa lähtöön tasan kolme viikkoa..

- Tiina

Kommentit