Ensimmäinen viikko Shanghaissa



Koulun aloitus


Kävimme ensimmäisenä maanantainamme täällä tutustumassa esikoisemme kouluun ja tunnelma oli kiva. Hän sai heti ystävän brasilialaisesta Gabrielasta luokaltaan :) Molemmat olivat toisistaan sitä mieltä, että toinen osaa englantia, kun puhuu eri kieltä :D







Koulu alkoi virallisesti torstaina ja tyttäremme juoksi heti ensimmäisenä aamuna brasiliaisen ystävänsa halaukseen ja jäi leikkimään puoleksi päiväksi muitta mutkitta. Perjantaina hän meni kouluun ihan mielellään, mutta päivä taisi olla rankempi tai ensi-ihastus droppasi väsymyksen vuoksi, kun hakiessa vastassa olikin itkevä lapsi eikä kuulemma halua enää kouluun. Koulussa oli heti ollut mm. uintia, joka on yksi ihan tyttäremme suosikkeja. Noh, viikonloppu olikin jo paikallaan.




Koulureitti kulkee ihanan vehreän Forest Manorin alueen ohi ja pikkusiskokin lepertelee matkalla mielellään linnuille ja luonnolle rintarepusta. 


Koulumatkaa taitetaan Kiinassa jos milläkin metodilla. Autoilla, kävellen, skootterilla tai esimerkiksi tuktukilla expattiäitien kyydittäessä lapsiaan. Hulluin näky noista sähkömopoista, joita surisee täällä äänettömästi sinne sun tänne oli kun vauva oli äitinsä kyydissä jaloissa maitopullo käsissään. Kiinalaiset eivät myöskään varaudu tai ennakoi asioita esim. ottamalla vakuutusta tai käyttämällä kypärää, koska tämä heidän mielestään on kuin noituisi pahaa tapahtuvaksi.



Asunnonvaihto 



Vaihdettiin asuntoa Fashion Parkilla rakennuksesta B rakennukseen A keskiviikkona aamulla, mutta nykyisessäkin asunnossa on ainakin osassa kämppää kosteutta päämakuuhuoneen ja sitä vastassa olevan pääkylppärin hajusta ja kupruilevasta allaskaapista päätellen. Pysyvästä kodista ei ole vielä tietoa, epätoivo alkaa välillä jo iskeä. Voi kun se oikea vielä löytyisi ja mielummin pian kotiutumisen kannalta.



Ayi - kodinhoitaja


Kiinalainen kodinhoitaja, joka oli alkuperäinen suosikkimme jenkkiperheiden suosituksesta aloittaa meillä kun tyttärensä äkillinen vakava sairaus on saatu hoidonalkuun. Ayi tekee meille töitä aamuisin klo 8-12 ja iltaisin klo 20-22 ma-pe. Siinä välillä hän käy singaporelaisessa perheessä. Itseäni käy hän oikeasti ihan sääliksi ja olisinkin jättänyt iltatunnit pois, mutta hän itse otti asian uudelleen ja uudelleen esille ja päädyimme sopimaan niidenkin kiinnityksestä. Valitsemamme ayi oli heti kovin ihana sekä lapsiamme että koiriamme kohtaan halaillen ja sylitellen heitä - ja sillä hänet halusimmekin. Toivottavasti yhteinen sävel sovittavien käytäntöjen osalta löytyy translatoreiden avulla. Voi kun saisimme hänestä toivomamme "Kiinan mummihenkilön", kun kotimaisia omia mummeja, vaareja, tätejä ja muita ihania ihmisiä on niin ikävä <3


Hyödyllisiä ayi-linkkejä Shanghain suomalaisista kodinhoitajaa tarvitseville keltanokille kuten me:


http://www.attorneycz.com/2011/05/21/something-you-should-know-about-hiring-and-firing-an-ayi/comment-page-1/?from=groupmessage&isappinstalled=0


http://mp.weixin.qq.com/s/_wV2JNjNMbQizfzCi7S6fg


http://mp.weixin.qq.com/s/2Wk6MlpUkvEPOsWiFWnPqg


http://mp.weixin.qq.com/s/LEmtY2adoZtJoRpqM1JxWA


http://mp.weixin.qq.com/s/y93a2FnhNZf0WDLmVw9NAg



Suomi-koulu








Lauantaina piipahdimme lämpöisen ja avuliaan suomalaisyhteisön täällä pyörittmässä Suomi-koulussa. Siellä lapset ovat päiväkodin/koulun tapaan touhuamassa kaikkea askartelusta laululeikkeihin ja käyvät läpi Suomeen liittyviä ajankohtaisia asioita. Olimme todella iloisia, että perjantain ”mitä tehdä täällä viikonloppuna” -paniikin jäljiltä päädyimme lauantainakin laittamaan kellon kuudelta soimaan ja hurautimme matkaan :) Kannatti, niin kiva vastaanotto ja ihmiset siellä oli vastassa! Lisäksi tarjolla oli mm. salmiakki, suomalaista kahvia, lakuja ja salmiakkia..


Koulun jälkeen kävimme kivassa ravintolassa hienolla ravintolakadulla Hongqiaossa ihan koulun lähellä.







Muuta arjenaloitusta


Koirille varasimme rekisteröintiä, loishäätöjä ja laadukkaan ruuan löytämistä varten ajan Doctors Beck & Stonelle Minhangiin. Suomi-koulussa muuten kuulimme parin perheen kokemuksen siitä, että heiltä oli viety koirat, vaadittu lunnaita eikä koiria oltu koskaan saatu takaisin. Todella surullista ja saa kyllä ainakin itseni miettimään miten huolehtia, ettei omalle kohdalle kävisi samaa täällä.


Teimme myös koko perheelle jo rekisteröitymisen Shanghai United Family Hospitaliin. Klinikka löytyy onneksi aivan tämänhetkisestä naapuristamme Fashion Parkin ostoskeskuksesta.


Vaikka miestäni onkin tituleerattu töissä Mr. Starbucksiksi ja hän sai mm. läksiäislahjaksi kyseisen ketjun kalvosinnapit (kyllä, tämä kertoo ehkä siitä kuinka paljon ketjua käytämme :D) on nyt pakko todeta, että Kiinassa paremmat latet löytyy Costa Coffeesta. Sekin onneksi naapurin ostarilla ;) Ostarilla sijaitsee myös uudeksi vakiopaikaksemme jo previsitillä tullut kiva kahvila-ravintola Baker & Spice.


Olen nyt ekan kerran uskaltautunut tilaamaan Kate & Kimi’sin nettikaupasta ruokia ja toimitusta odotellaan. Kotiinkin ollaan ja muutaman kerran tilattu lähiravintoloista ruokaa Sherpa-palvelulla. Nestleltä tilaamme vesitonkat puhelimitse juoma-automaattiimme ja palvelu tulee tuomaan tonkat ja viemään vanhat pois aina seuraavana päivänä. Seuraavaksi ajattelin tilata orgaanisia vihanneksia ym. luomufarmilta alueen yhteystilauksessa ja jos toteamme ne hyväksi saa vauvakin alkaa maistella niitä. Tosin sain pari hyvää kauppavinkkiä tuttaviltamme vihannesten ostoon ja nuo putiikit sijaitsevat ihan viereisellä kadulla. Syöminen täällä on aluksi ollut vähän sitä sun tätä hengissä pysymiseksi, kun kaupassa käynti menee vielä vähän tutkimusretkien muodossa. Ulkona on syöty myös ja aina mielessä vaanii pieni ajatus siitä kuinka turvallisista raaka-aineista valmistettuja aterioita syömme.


Lämpötilat olivat ensimmäisinä päivinämme kivasti 25 asteessa ja aurinko paistoi. Nyt viikon ajan onkin sitten viileämpää, noin 15 astetta, ja vähän pilviä ja sadettakin. Seikkailu jatkuu!


Ps. Pakko laittaa loppuun harvinainen huomio: ilmanlaatu oli perjantaina huonompi Helsingissä kuin Shanghaissa. Rasti seinään!






PPS. Postauksen kuvat katoavat tällä hetkellä jonnekin ja Bloggerin puhelinappsien kanssa on aivan taistelua julkaista kirjoituksia, kun joka kerta asiat katoaa bittiavaruuteen vähintään kerran tai kaksi :P


-Tiina

Kommentit