Tavallinen päivämme Kiinassa

(Postaus ilman kuvia, koska eilen ja tänään maailmankaikkeus? ei halua minun niitä tänne liittävän)

..jos sitä tavalliseksi voi kutsua. Jokainen päivä nimittäin tuntuu täällä ainakin vähän seikkailulta. Niin täynnä yllätyksiä tämä paikka on. 


Aamulla herätyskellomme soi kuudelta tai viimeistään puoli seitsemältä. Makuuhuoneeseemme kuuluu kylmimpiä talvikuukausia lukuunottamatta mustarastaiden kaunis aamusonetti, johon saatan viikonloppuisin mahdollisesti hieman pidempään nukkuessamme myös herätä. Mieheni valmistautuu lähtemään töihin seitsemän maissa kuljettajamme tai samassa työpaikassa olevan naapuriperheemme isän kanssa heidän kuljettajansa kyydillä. Miehillä töihin on noin tunnin matka autolla ruuhkasta riippuen. Minä keitän meille kaurapuurot ja kahvit, valmistelen tyttäremme koulurepun ja eväät ennen kuin herätän hänet viimeistään puoli kahdeksalta. Ayimme Duan tulee meille arkiaamuisin seitsemältä ja aloittaa päivänsä viemällä koirat ulos ja ruokkimalla heidät. Tyttäremme pukee herättyään koulupuvun ja laitamme hänen hiuksensa koulua varten siististi kiinni muiden aamutoimien lomassa.


Vuodenajasta ja ilmanlaadusta riippuen lähden viemään esikoistamme kouluun naapuriemme kanssa sumplitulla ”lastenhoitovuorossa olevan kuskin” kyydillä (kuskit todella vitsailevat kuulemma keskenään kummalla on tänään koulunakki), sähkömopolla (jonka olen toivottavasti muistanut ladata) tai potkulautaillen ja kävellen. Starttaamme kahdeksan maissa, sillä koululla pitäisi olla noin puoli yhdeksältä. Ilmanlaadusta riippuen puemme myös maskit tarpeen mukaan kasvoillemme tai käyn tyttärellemme läpi missä hänen maskinsa on, jos koululle päivänkin aikana vaihtelevan ilmanlaadun vuoksi uloskäynneille ilmestyy varoituskyltit epäterveellisestä ilmanlaadusta. Koulu sijaitsee noin kahden kilometrin päässä kotoamme ja ison tien varressa oleva koulun sisäänkäynnin edusta täyttyy aamuisin ja iltapäivisin suljetuille kaistoille pysäköidyistä (näyttävistä luksus)autoista, koulubusseista, mopoista ja tuk tukeista äitien, isien, isovanhempien ja ayien kyyditessä lapsia.


Tyttäremme koulupäivä kestää normaalisti 8.30-15.30. Täällä harrastukset ovat koulun yhteydessä päivien jälkeen mikä tekee perhearjesta helpompaa, kun harrastepäivinä 16.30 koulusta haettaessa ei ole enää erikseen harrastuksiin kuljettamista kotona tehdyn pit stopin jälkeen. Tyttärellämme on tällä hetkellä koulun jälkeen tennis tiistaisin ja baletti keskiviikkoisin. Huhtikuussa alkavaan seuraavaan jaksoon hän haluaa taas vaihtaa tenniksen torstain uintiin, joten se uudesta tennislupauksestamme 😁. Tavallisten koulupäivien sisällä he käyvät uimassa tiistaisin ja vaihtuvalla sisällöllä pidettävä liikuntatunti pidetään torstaisin. Koulupäivän aikana kohta viisivuotiaan tyttäremme luokka englanninkielisessä kansainvälisessä koulussa opettelee esikoulussa kirjaimia, lukemista, kirjoittamista, laskemista, mandariinikiinaa, pitävät eväs- ja lounastauon sekä ulkoilevat sään ja ilmanlaadun salliessa. Viime kiinantunnillamme kotonamme katsoimme muuten mieheni kanssa suut auki kuinka tyttäremme tuli juttelemaan kiinaa kotonamme torstai-iltaisin käyvälle opettajallemme ja alkoi piirtää hänelle osaamiaan kiinalaisia merkkejä 😃. Itse en osaa piirtää ainuttakaan 🙈.


Vanhemman tyttäremme koululle viennin jälkeen saatan mennä lähistölle lenkille, käytössä olevan klubitalomme salillle, tyttäremme koulun vieressä olevalle liikuntastudiolle body pumpiin, meksikolaisen tanssinopettajan kotiin tanssimaan tai tehdä kotona joogaa. Joskus tulee piipahdettua Shanghain ytimessäkin. Tämäkin kaikki päivittäin ja tunneittain puhelimesta seurattavasta ilmanlaadusta riippuen. Vain body pump -salilla ja meillä kotona on puhdistimet ja muualla siis käytännössä yhtä likainen ilma kuin ulkona. Urheilu kyseisessä ilmassa ei kannata ellei mieli saada vähintäänkin hengitystieoireita puhumattakaan pidemmän aikavälin vaikutuksista. Saatan myös suunnata ystävieni kanssa kahville suoraan koululta tai palata kotiin hakemaan yksivuotiaamme kaksi kertaa viikossa pidettäviin muskarityylisiin vauvaryhmiin tai vauvakavereitaan tapaamaan. Mutkan kautta tai suoraan koululta palaan kotiin, jossa pikkuisemme on herännyt (ellei ollut sitä tehnyt jo kotona ollessamme aamulla) ja mahdollisesti ayimme kanssa jo syönytkin hänelle valmiiksi jättämäni aamupuuron. Vuoronvaihdossa alan leikkiä tyttäremme kanssa ja ayimme ryhtyy siivoamaan, pyykkäämään tai laittamaan ruokaa. 


Lounasta syön usein kotona pienemmän tyttömme kanssa ayimme valmistamana, tilaan jotain tai lähdemme lounastreffeille. Ayimme lähtee naapurissamme asuvien ystäviemme luokse 11-14 ja tästäkin saamme aina joustavasti sovittua - kiitos siitä mahtaville ystävillemme <3.


Päivän aikana olen tällä hetkellä termiitin lailla touhuavan yksivuotiaamme kanssa (esikoisestamme olin jo tässä kohtaa takaisin töissä minkä tajusin ihmetellessäni oliko hänen kanssaan tällainen perässä juoksemisen ja oman tahdon täyttymättä jäämisen jälkeen seuraavien uhmakiukkujen purkamisen kausi), pidän yhteyksiä Suomeen, yritän pitää itseäni kärryillä asioista, liikun tai tapaan ystäviä. Ayimme tullessa takaisin kahdelta vie hän ensin ulos koiramme ja kolmen tai neljän maissa valmistaudun jälkeen hakemaan esikoisemme koulusta. 


Koulun, välipalan ja koulurepun purkamisen jälkeen meillä on leikkitreffejä sisällä ja ulkona sekä odottelemme miestäni saapuvaksi kotiin yleensä noin puoli kuuden-kuuden aikaan (ellei hän matkusta tai ole asiakasneuvotteluissa pidempään ja syömme yhdessä perheenä ayimme valmistaman päivällisen. Olen tullut siis aivan avuttomaksi omassa ruuanlaitossani tämän loistavan kokin ollessa elämässämme 😁. Duan on meillä noin kahdeksaan asti illalla ja viimeisenä vielä vie koirat ulos ruokittuaan heidät. Mieheni ollessa poissa hän viipyy usein pidempäänkin viihdyttäessään esikoistamme sillä välin, kun nukutan ensin pienemmän kahdeksan jälkeen ja sen jälkeen isomman tytöistämme. Päivien jälkeen olemme usein niin puhki, että itsekin tulee mentyä jo yhdeksän aikaan nukkumaan 🙈😅. 


Päivien aikana tai iltaisin lasten mentyä nukkumaan hoidan kotiin toimitettavat kauppa- ja luomuvihannestilaukset, otan vastaan Duanin meille tilaamat juomavedesitonkat, toisinaan käyn hakemassa jotain lähikaupassa, olen yhteydessä vuokranantajamme agenttiin jonkin ollessa vialla asunnossammeö ja päästän sisään kotiimme erinäisiä enemmän tai vähemmän hommaansa valmistautuneita insinöörejä ja kommunikoin Duanin kanssa kiinan ja elekielen sekoituksella, jota varmasti ymmärrämme vain me kaksi 😁.


Viikonloput pyhitämme perheajalle. Pyrimme näkemään ja tekemään paljon tässä mielenkiintoisessa kaupungissa yhdessä ystäviemme kanssa, mutta saasteet usein etenkin talviaikaan vaikuttavat suunnitelmiimme - ilmaa kun ei suurimmassa osassa paikoista puhdisteta sisälläkään. Perjantai-iltaisin aloitanme viikonlopun usein illallisella ystäväperheidemme kanssa. Noin joka toinen lauantaiaamu on Suomi-koulu, johon kello herättää meidät kuten tavallisena koulupäivänä ja ajamme noin puolen tunnin matkan päähän tapaamaan Suomi-tuttuja tyttäremme ollessa ikäryhmänsä luokalla suomen kieltä ja kulttuuriamme opettelemassa. Samalla saamme ostettua koulun Suomi-kaupasta tuttuja herkkujamme ja koulun loputtua lähdemme porukalla läheiselle ravintolakadulle leppoisalle lounaalle <3. Duan ei normaalisti ole meillä viikonloppuisin ellemme tarvitse lasten- tai koirienhoitoapua. 


Tällainen on siis arki pikkulapsiperheessä Shanghaissa poissa kaupungin ytimestä, jonne matkaa kuskin kyydissä tulee ruuhkasta riippuen 45 minuuttia-pari tuntia. Ilmapiiri on todella kansainvälinen ja spontaani mitä tulen todella kaipaamaan täältä joskus lähtiessämme. Läheisimmät ystäväni ovat Suomesta, Britanniasta, Brasiliasta, Itävallasta ja Ruotsista. Täällä törmää päivittäin vanhoihin ja uusiin tuttuihin, ja tulee vain lähdettyä ex tempore uusien hyvien tyyppien kanssa johonkin 😃. Saasteet eivät ainakaan viime vuonna kesäaikaan rajoittaneet elämää, kun ilmanlaatu kesä-elokuussa oli oikeinkin hyvä. Ja on täällä paljon niitä hyviäkin päiviä ilmanlaadun suhteen, etten nyt talvikuukausien jälkeen jätä niistä liian synkkää kuvaa ☺️.


Kysymyksiä saa heittää ja kerron mielelläni lisää asioista, joista en ehkä tässä huomannut kertoa tai jotka lisäksi kiinnostavat 😉. Kuulin muuten tänään, että Shanghain säästä on ihan vitsejä ja sanontoja - tämä kun on ilmeisen ennustamaton ja ailahteleva paikka. Minusta tuntuu, että se on sitä niin sään kuin fiiliksenkin suhteen 🤣🙈. ShangHIGHt ja ShangLOWt on siis todella olemassa. 


Terveisin Shanghaissa kukkivien kevätnuppujen keskeltä,

Tiina

Kommentit