Tai siltä tämä ainakin tuntuu. Päivät ja viikot viuhuvat ohi kiihtyvältä tuntuvaa tahtia. Minun piti postata erikseen niin eksoottisesta ekasta hotpot-kokemuksestani kuin Macaon matkastammekin, mutta arki ja viikonloput on täyttyneet niin vauhdikkaiksi, että yksittäiset postaukset sain jo unohtaa. Nyt kerronkin lyhyesti mitä täällä on viime aikoina touhuttu.
Mieheni kiinalaiset kollegat veivät meidät kuukausi sitten hotpotille, kun toivoin pääseväni kokemaan tuon idän ihmeen ensimmäistä kertaa. Kuumassa toivomusten mukaan tuliseksi maustetussa kiehuvassa liemessä siis kypsytetään itse eri kypsymisajat vaativia syötäväksi (?) tarkoitettuja suomalaiseen makuun eksoottisiakin .. öh .. asioita. Kiinalaisissa sovelluksissa Shanghain suosituimmaksi rankattu hotpot-mesta oli ensimmäinen (hygieniatarkastettu) punaisen surunaaman paikka, jossa olen syönyt. Perääntyä en voinut, koska tutut kivat tyypit olivat sen huolella valinneet ja jonottaa saimme paikkaan pari tuntia. Oman pöytämme tulisen kiehuvassa padassa uitimme kypsäksi ja vielä oman maun mukaan valitsemissamme dippipoissa olevissa suloisissa sooseissa kastaen niin bull frogia (googlasin jälkeen ja kyllä se vaan oli melko ronskin näköinen otus), hanhen suolistoa kuin naudan - en tiedä monettako - mahaakin. Toki söimme myös (edellisten rinnalla melko tylsältä kuulostavia) kasviksia, lammasta ja nautaakin. Kokemus, jota en unohda ikinä. Varsinkin, kun seurueen miesväki sai vielä lopuksi päähänsä, että minullehan piti maistattaa paikallinen kirkaskin eli paitsio, joka bisnesillallisilla juodaan useimmin gambei eli lasin pohjaan saakka. Itse jätin makuelämyksen maistiaiseen eikä tarvinnut harkita kokeilevani edes bambeita eli puolta lasillista. Kippistä kiinankielessä ei siis ole vaan joko kaikki tai puolet mikä sovitaan yhdessä laseja yhteen kilautellessa. Kiitos hauskalle seurueellemme ainutkertaisesta kokemuksesta!
Macao oli mielenkiintoinen ennen portugalilaisvallan alla ollut kasinokaupunki lähellä Hong Kongia aivan eteläisessä Kiinassa. Päällimmäisenä sieltä jäi mieleen ihanan kuuman sään lisäksi aivan mielettömän hyvä portugalilainen ruoka, kiehtova portugalilainen arkkitehtuuri ja minivegasia muistuttaneet kasinokompleksit ostoskeskuksineen. Suosittelen käymään, jos idän parhaat Singapore ja Honkkari on jo käytynä ;)!
Reissun jälkeen saimme siskoni kylään ja vietin viikon turistioppaana itsekin niin kovin tästä uskomattoman hienosta ja monipuolisesta kaupungista nauttien. Tutkiskelimme yhdessä lähinaapurustoamme, kävimme Westinin legendaarisella ja maailman parhaalla brunssilla, ranskalaisella alueella, pullonkorkinavaajana tunnetussa Shanghain taloustornissa katsomassa kaupunkia pilvien lomasta, Jiadingin vesikaupungissa ja Pudongin feikkimarkkinoilla. Loppuhuipennuksena vietimme illan Bundilta lähtevällä Huangpujoen risteilyllä Shanghain valoja ihastellen ja pekingin ankkaa kiinalaisessa pyöreässä pöydässä nautiskellen.
Lisää vauhtia ja vieraitakin on kaiketi luvassa. Kiitollisena tästä vaiheesta elämässä ja tässä pikajunassa nautin vain kyydistä ja olen varma, että näitä asioita tulee vielä joskus toivottavasti kiikkustuolissa ihmeteltyä. Viimeisemmäksi ihmetyksekseni nousevat paikalliset piirretyt, joita kohta kaksivuotiaamme katsoo. Välillä tulee gangnam styleä eläinhahmojen hauskasti tanssimana ja välillä vähän turhan sotilaallista settiä perheen pienimpien makuun. Tänään näimme ystäväni kanssa aamulla kouluun lapsia viedessä valkoisen ketun (!) keskellä aamuliikennettä ja mietimme suomalaisten ystävien kera mikä metafora tämä mahtaakaan olla itään karanneesta pohjoisen luontoon kuuluvasta napaketusta.
Terkkuja ja osmanthusten tuoksua Shanghaista, Tiina
PS. Eivät ne osmanthukset olleet sittenkään vielä kukkineet, sillä ulkoilman huumaavasta tuoksusta on saatu nyt nauttia viimeinen viikko. Voisinpa purkittaa tuoksua ja lähettää sitä Suomeen!
Kommentit
Lähetä kommentti